Härkönen myöntää, että edunvalvonta oli hänen aikakaudellaan helpompaa, koska rahaa oli. - - - Nyt ajat ovat toiset ja opiskelija-aktiivien pitäisi se huomata. Härkönen ihmettelee esimerkiksi sitä, miksi opintojen tehostamisesta on syntynyt hirveä mekkala.
- On aivan välttämätöntä, että meidän opintoaikojamme saadaan lyhennettyä. Meillä tullaan työelämään myöhään ja lähdetään aikaisin pois. Se ei ole kansan eikä kansantalouden kannalta mikään ihannetilanne, Seppo Härkönen sanoo.
Hänen mukaansa tiettyjä laajasti hyväksyttyjä arvoja, kuten akateeminen vapaus, käytetään keskustelussa väärällä tavalla hyväksi.
- Akateeminen vapaus tarkoitti alun perin vapaata tiedon etsintää. Jos se johtaa siihen, että jatkuvasti huuhaillaan jonkun mielenkiintoisen perässä, niin sitten katoaa opintoihin liittyvä tavoitteellisuus, Härkönen muistuttaa.
Kysymys on hänen mukaansa myös siitä, että ilmainen koulutus luo velvoitteita.
- Kaikkinainen tuhlailu on epäeettistä toimintaa. Se on toisen taskulla käymistä, sanoo Louekoski.
- Sitten on tällainen kummallinen vapaavuosifilosofia, joka on minulle täysin vieras. Tullaan ylioppilaaksi ja sanotaan, että minä tässä vuoden pari katselen. Voin suoraan sanoa, että mitä helvettiä, kenenkähän varoilla.
- - - Louekoski - - - kaipaa ylioppilailta nykyistä laaja-alaisempaa näkökulmaa edunvalvontaan, siis uskottavaa strategiaa ja vastuullisuutta. Strategia ottaisi huomioon sen, että opiskelijat ovat samassa veneessä, joka vie kohti maksullisia hyvinvointipalveluja ikääntymisen pakottamana.
- En nyt tässä ennusta, että lukukausimaksut palaavat pian, mutta ne tekevät paluuta, Louekoski sanoo.
Tunnisteet: lukukausimaksut, opintotuki, opiskelu, politiikka, sukupolvien taistelu
Onneksi en ollut se, jonka nimeä varkaissa kiinni jääneet käyttivät. Kaikki kulttuurituotteet heijastelevat yhteiskunnan päällysrakenteita. Tai jotain.
Lokitahrassa Ykstoista-Marimba, tuo Naantalin kirkon kivijalan ei-välittömästä läheisyydestä bloggaava Böns Judde, kirjaa muistiin vastaan tulleet sattuvimmat sanonnat ja panee sekaan vähän omiaankin.