lokitahra
tympeitä sitaatteja
  
keskiviikkona, huhtikuuta 26, 2006
  Uskomatonta tyhmyyttä Tanskanmaalla
Kotikielten opetus lakkautetaan Tanskassa, kertoi Turun Sanomien uutinen eilen.

Kööpenhamina aikoo lakkauttaa syksyllä kaikkien muiden paitsi tärkeimpien EU-maiden kielten opetuksen kaikissa kouluissa. Tanskalaisopettajat pelkäävät nyt kaksikielisten lasten koulumenestyksen puolesta. Vaarana on sekin, että viimeisetkin rippeet rakentavasta integraatiopolitiikasta haudataan tämän päätöksen avulla.


Eikö siellä Tanskassa ole luettu tutkimuksia?

Pitkään on jo tiedetty, että äidinkielensä hyvin osaava lapsonen selviää yleensä paremmin sekä enemmistökielessä että koulussa kuin sellainen, jonka äidinkielen taito on heikko.

Pohjanlahden takaa löytyi täälläkin 70-luvulla puolikielisiä lapsia, jotka eivät osanneet sen paremmin suomea kuin ruotsia. Nämä tenavat olivat Ruotsiin muuttaneiden elintasopakolaisten lapsia. Onkohan sitä tutkittu, mitä näille nykyisille orastavan keski-ikäisille kielten väliin pudonneille kuuluu? Liekö täysin syrjäytyneitä?

Äidinkielinen opetus paras tie

Jos halutaan, että lapset oppivat tanskan todella hyvin, paras tie on äidinkielinen opetus, jonka tulisi jatkua ainakin ensimmäiset kuusi vuotta. Unesco on suositellut tätä jo vuodesta 1953 saakka, kaksikielisyystutkija Tove Skutnabb-Kangas kertoo TS:n jutussa.

- Tuntuu melko idioottimaiselta, että koulut ensin tahallaan estävät lapsia oppimasta äidinkieliään kunnolla, ja sitten käyttävät valtavia summia saadakseen englanninkieliset koululaiset oppimaan näitä samoja kieliä.

Kotikielenopetuksen poistaminen ei ole ainoa rajoite, joka estää etnisiä vähemmistöjä käyttämästä äidinkieltään. "Koulualueella tulee puhua vain tanskaa" -ohjeistot tipahtelevat nykyisin Tanskassa asuvien ulkomaalaisten perheiden postiluukuista - - -.


Se jäi epäselväksi, kuka näitä lappusia lähettää. Koulutko todella? En haluaisi uskoa. Vaikka eihän siitä niin kauan ole, kun Ruotsissa sai suomen puhumisesta välitunnilla jälki-istuntoa.

Huolestuttavinta on se, että kotikieli nähdään nyt Tanskassa ongelmana etnisten vähemmistöjen integroitumisessa yhteiskuntaan eikä sitä muisteta ihmisoikeutena kuten YK:n lastenoikeuksien julistuksessa - - - todetaan - - -.

- Kielellisten ihmisoikeuksien kieltäminen Tanskan tapaan myös rikkoo oikeutta koulutukseen, sanoo kaksikielisyystutkija Tove Skutnabb-Kangas. Kielellisen moninaisuuden tukeminen on yksi parhaita rauhan takeita maailmassa, hän korostaa.

Tunnisteet: , , ,

 
Tähän mennessä sanottua: Lähetä kommentti



<< Etusivulle

Oma kuva
Nimi: Marimba
Sijainti: Turku, Finland

Onneksi en ollut se, jonka nimeä varkaissa kiinni jääneet käyttivät. Kaikki kulttuurituotteet heijastelevat yhteiskunnan päällysrakenteita. Tai jotain.

Seloste

Lokitahrassa Ykstoista-Marimba, tuo Naantalin kirkon kivijalan ei-välittömästä läheisyydestä bloggaava Böns Judde, kirjaa muistiin vastaan tulleet sattuvimmat sanonnat ja panee sekaan vähän omiaankin.

Postilokero
11marimba kiemura gmail piste com

Tuoreet
Arkisto
joulukuuta 2004 / maaliskuuta 2006 / huhtikuuta 2006 / toukokuuta 2006 / kesäkuuta 2006 / heinäkuuta 2006 / syyskuuta 2006 / lokakuuta 2006 / joulukuuta 2006 / maaliskuuta 2007 / heinäkuuta 2008 / marraskuuta 2009 /


Powered by Blogger

eXTReMe Tracker